Gerrie Smits

Gerrie werkt op maat, geeft helder n meteen bruikbaar advies over de communicatie van morgen, maakt iedereen in het team bewust van het belang van zijn of haar rol in relatie tot het geheel en tilt de digitale strategie van je organisatie ongetwijfeld op een hoger niveau.

Payments are the foundational layer, to create financial incentives around computation, but I want to be able to literally have a social media platform like Reddit on the blockchain. No one really owns it, its the token holders that are incentivised to continue the operation.

Als er iets niet duidelijk is, of er werkt iets niet, contacteer me gerust

Toen ik het idee had om coins weg te geven aan mensen die konden bewijzen dat ze het boek gekocht hadden, wilde ik dat op een blockchain-manier doen. Practice what you preach etc etc.

6. Als alles goed gaat, staat er binnen de paar minuten 0,003 ether op je wallet. Als het Ethereum-netwerk zwaarder belast is, kan dat wat langer duren. Dus geen paniek als het wat trager gaat.

Blockchain,Digitale Transformatie,Lezingen

Practice what you preach. Maak dingen zo concreet mogelijk. Maak je handen ook vuil. Het zijn richtlijnen die ik zelf probeer te volgen, ook al zit ik in de business van strategie, workshops, praten, consulting.

Gerrie bracht ons team een bijzonder helder verhaal over n van de meest complexe technologische trends van het moment, nl blockchain. Hij brengt een abstract gegeven tot leven en doet dat op een bevlogen en zeer toegankelijke manier. Zijn expertise over Blockchain is groot, absoluut een aanrader.

Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn boek over Blockchain geschreven heb. En van mijn doelstellingen is om het makkelijker te maken voor mensen om eens iets te doen met blockchain. Wat dat ook zij, klein, groot, eender wat.

Dankzij blockchain-programmer @sponnet kan dit dus via een heuse d-app, een smart contract. Die doet eigenlijk het volgende:

Kort en krachtig. Geen verplichtingen. Wil je gewoon wat verse input? Heb je iemand nodig voor een brainstorm sessie? Een paar efficiënte uren kunnen je veel helpen.

Ja, het klopt dat transacties gevolgd kunnen worden doorheen de blockchain-ketting. Maar je kan wel degelijk van ketting wisselen zonder dat je via een wissel-platform, een

Nu, dat werkt in kleinere communities. Maar op grote schaal is dat niet zo makkelijk. Mensen kennen elkaar niet. Ze vertrouwen elkaar niet. Digitale platformen bouwen kost veel geld etc etc.

De meest gestelde vraag na mijn lezingen en workshops is: Waar kan ik dan bitcoin of ether kopen?. De goldrush om een graantje of een graan mee te pikken van deze markt is groot. Ook grote hedgefunds beginnen stukken van hun portfolio in crypto-munten te beleggen. Coins als investering en trading commodity? Check.

Als je wil volgen hoeveel van de 250 kortingen er nu al geclaimd zijn, kan je dat bekijken opde transactie-geschiedenis van het smart contract.

Eerst en vooral kan blockchain ingezet worden om een digitaal, schaalbaar alternatief bieden voor governance-parameters als trust, identiteit, duidelijke afspraken (smart contracts), conflict-oplossing, etcetera.

Waarom fraudeurs wel crypto-munten gebruiken

Dat betekent dat elke persoon die een correcte claim maakt, 0,003 ether in zijn wallet zal krijgen. Momenteel is dat dus ongeveer 2 euro waard. Misschien gaat het omhoog, misschien gaat het naar beneden. Maar het belangrijkste is: je bent begonnen.

Digitale Transformatie,Overheid,Sociale Media

Zo kunnen mensen ervaren hoe het voelt om geld te sturen/ontvangen zonder centrale instantie. Ik heb zo zelf ook mijn eerste fractie van een bitcoin gekregen. En ik was vertrokken.

Digitale Trends en hoe er mee om te gaan.

So be prepared when you start working with Gerrie: you might actually do things differently afterwards ?

De instructies staan in het boek, op pagina 67. Of google op MyEtherWallet of Jaxx.

Bij deze laat ik even een ballonnetje op. Kan een coin ook de lijm zijn om een hoop mensen die elkaar niet kennen een gemeenschappelijke, economische motivatie te geven, zonder dat centrale instanties (shareholders, overheden,) de regels bepalen? Volgens de theorie zou het moeten kunnen.

In de jaren 60 was er in de academische wereld de neiging om te zeggen dat het individueel belang altijd sterker is. Ecoloog Garrett Hardin vertelt in het essay The Tragedy of the Commons het verhaal van een groep boeren die samen een een stuk land beheren om hun koeien op te laten grazen. Iedereen wist dat er maar een maximaal aantal koeien op die wei kon grazen. Het gras was eindig. En toch was er een boer die er nog 1 extra koe bijzette. Hij kreeg voordeel op korte termijn, maar voor de groep was dat op lange termijn niet goed, want de wei werd leeg gegraasd. Conclusie: pogingen om vanuit n groep gemeenschappelijke belangen te verdedigen waren gedoemd om te mislukken. Je had daar (centrale) wetgeving voor nodig.

Tussen een exchange en Shapeshift, zitChangelly. Daar heb je enkel een email-adres nodig om een account op te zetten. Qua officiële verificatie is dat redelijk minimaal. En daar kan je wel crypto-munten kopen met echt geld (dollars, via een creditcard). Voor zover ik weet, kan je er wel geen dollars uithalen.

Over de impact van cryptomunten op sociologisch vlak is nog niet veel bekend en dit is een functie van een coin die in tijden van deze ICO-FOMO volgens mij onderbelicht blijft.

Binnen enkele dagen stuur ik die 0,75 ether naar een smart contract. En als het boek effectief van de pers rolt (begin volgende week), geef ik hier op de website concrete instructies over hoe je nu exact je crypto-korting kan verkrijgen. Als je zeker wil zijn dat je niks mist, schrijf je in opdeze nieuwsbrief.

Ik heb vandaag, dinsdag 6 maart, Ether gekocht op het platform Kraken. De koers was €666,66 ik kon het niet laten om die prijs proberen te krijgen. Dus voor mijn 500 euro kreeg ik exact 0,75 ether.

Waarom ik gratis coins uitdeel met mijn blockchain boek

Voor alle duidelijkheid, dit zijn geen criminele platformen. De toegelaten bedragen zijn bijvoorbeeld relatief klein. Dit zijn platformen die gebruiksgemak n privacy hoog in het vaandel dragen.

Ik heb geschreven wat ik wilde schrijven. Peter Hinssen was zo goed om een voorwoord te maken. Je kan vanaf *nu* het boek bestellen.

Unlike most digital strategists, Gerrie doesnt stop when the ideation work is done. He knows how to translate ideas and opportunities into a concrete transformation roadmap.

vertel mensen hoe ze een wallet aanmaken

En van de ambities van het boek is dat het je aan het denken zet. En een manier om dat te doen is af en toe voor jezelf opschrijven waarom blockchain nu zo speciaal is. Ik heb uit workshops geleerd dat dat kan helpen om door de bomen het bos te zien.

Maar het punt is: je kan traceerbaarheid vermijden en tussen verschillende munten en verschillende blockchains wisselen. Van Bitcoin naar eender wat en terug naar Bitcoin? Dan is iets als Shapeshift trouwens ook veel goedkoper dan die tot de verbeelding sprekende crypto-mixers, die behoorlijk wat commissie nemen om je bitcoins te verdoezelen.

Ik ben een book aan het schrijven over blockchain. Waarom is blockchain WTF (Waarschijnlijk Toch Fundamenteel)? En de eerste 250 aankopers krijgen zowaar korting in de vorm van gratis coins.

Ik maak me zorgen. De politie van Gent moet niet op Twitter, zegt Daniel Termont opHLN. Het zou geen zin ntinue reading

Aan de andere kant is er een parallel met Ostroms idee van gemeenschappelijke motivatie, nl. een schaars eindig goed. Als zon organisatiemodel werkt voor gras of water, kan Blockchain ook daar een digitaal, schaalbaar alternatief bieden? De coin als gemeenschappelijke motivatie, die uniek is en waarvan er maar een eindig aantal zullen in omloop gebracht worden? De coin als drijfveer van een niche-economie, een eigen waardesyteem? Vraagteken.

Ik ben een book aan het schrijven over blockchain. Waarom is blockchain WTF (Waarschijnlijk Toch Fundamenteel)? En de eerste 250 aankopers krijgen zowaar korting in de vorm van gratis coins.

Op Twitter ben Telegram ben ik @gerriesmits

Is dat een model dat P2P-transacties meer P2P kan maken? Kan dat model toegepast worden op bedrijven? Blockchain-projecten die deze insteek hebben, zoeken in elk geval naar andere organisatievormen. Geen aandelen, geen dividenden op winst, alleen maar jetons. Het zijn geen bedrijven, maar communities, waar oprichters en investeerders en gebruikers allemaal deel van uitmaken. Onlangs stelde Joseph Poon, n van de core developers van Ethereum, het in een talk als volgt.

Het klopt dat Bitcoin niet helemaal anoniem is. Het publieke karakter van de transacties zorgt er voor dat je de transactie-flow kan volgen. Als ik jou betaal met 0,001 bitcoin, ken je mijn adres en kan jij mijn transactie-geschiedenis makkelijk volgen en analyseren. Uit een zeer boeiende studie vanPrinceton Universityblijkt dat het sowieso helemaal niet zo moeilijk zou zijn om aan de hand van je cookies je surf- en koopgedrag te koppelen aan je Bitcoin-transacties. Dus Bitcoin is wat minder geschikt.

De echte reden waarom de politie van Gent op Twitter moet

Stel, je hebt nog wat bitcoin liggen en je wil die wisselen voor wat Dash of Monero of binnenkort Ether, omdat je toch niet wil dat mensen weten hoeveel je hebt. Als je dat wisselt via een exchange als Bittrex of Poloniex, ben je traceerbaar. Zon platform moet je gegevens vragen en bewaren. Maar als je dat doet via iets alsShapeshift, dan wordt dat weer wat moeilijker. Daar moet je namelijk geen account aanmaken om munten te wisselen. Het klopt dat je er geen euros kan insteken of uithalen, maar je kan wel de transactiegeschiedenis met andere woorden de herkomst van munten breken.

Voor de duidelijkheid: iets als Dash is geen klein netwerk. De market cap van Dash staat vandaag op zon 2 miljard euro en de waarde van 1 Dash is sinds begin dit jaar zo ongeveer ver-twintig-voudigd. Dit is een munt die in demand is.

En van de grote drijvers van dit FOMO-gevoel zijn de ICOs. In plaats van op een traditionele manier investeringen te zoeken, kiezen meer start-ups of scale-ups er voor om een eigen munt uit te schrijven, een eigen jeton te creëren en die te koop aan te bieden. Er zijn nu al 5 a 10 keer meer crypto-munten dan er nationale munten zijn. En elke dag worden er wel ergens een 5 a 10 projecten gelanceerd, met hun eigen munt. Je bent helemaal into tandzorg en wil Dentacoin kopen? Theres an ICO for that, en wel op 1 oktober. Coins als fundraiser voor start-ups? Check.

exchangesverplicht om je identiteit te verifiëren voor je euros wil overzetten naar je gewone bankrekening.

Het klopt dat je een account moet aanmaken om zon credit card te krijgen. Maar voor zover ik me herinner, kan je enkel met een email-adres, telefoonnummer en adresgegevens al zon kaart aanvragen. Identiteitsdocumenten komen er pas bij kijken als je hogere limieten wil. Momenteel is de limiet van Wirex bijvoorbeeld 2000 euro per dag, voor een niet-geverifieerde (lees: makkelijke) account. Toegegeven, een Ferrari ga er dagelijks niet mee kopen. Maar met crypto betalen in de Delhaize wordt een makkie.

Wat je moet doen om die korting te krijgen is 2 gegevens ingeven.

Daarom kijk ik met veel interesse naar projecten alsSwarmCity,District0x, dingen alsBasic Attention Token,Resonate, het BelgischeDataBrokerDAOook. Daarom kijk ik naar een groot bestaand bedrijf als de chat-applicatieKik, waar ze het geweer van schouder gaan wisselen en op 12 september een token hebben uitgeschreven. Daarom denk ik soms: als Facebook nu zou opstarten, zou Zuck dan niet kiezen voor een ICO, om de waarde van het netwerk te delen met de partijen die meerwaarde creëren?

Gerrie is een geweldige motivator en een eerste klasse inspirator. Hij gaat verder dan aanbevelingen op korte termijn, en neemt je ploeg mee in een diepte-analyse die inzicht geeft in de uitwerking van een sterker content kader.

Door een iteratief strategie proces, definiëren we next steps voor de verschillende aspecten van je business.

En sowieso, pleit ik er altijd voor om je handen vuil te maken en te voelen hoe die dingen werken, zodat wij, de niet-techneuten, de tools leren kennen en hun impact kunnen inschatten.

Aan de andere kant staat iemand als Elinor Ostrom, die in 2009 de Nobelprijs Economie kreeg voor haar werk rond economic governance en de commons. Zij bestudeerde agrarische gemeenschappen die zonder wetten van bovenaf er in slaagden om zichzelf te organiseren. Ze distilleerde daaruit een aantal regels. Als een groep mensen zich daar aan houdt, zou de kans groter zijn om onafhankelijk tot consensus te komen en het gemeenschappelijk belang van een (eindige) resource toch belangrijker te achten dan persoonlijk gewin.

Iedereen noemt het een revolutie. Maar wat is er nu zo speciaal aan? Wat doen bedrijven er mee? En vooral: wat moet jouw organisatie er mee?

Eens babbelen? Wil je meer weten? Gewoon zin in koffie?

2. Als je al een Ether-wallet hebt, kopieer je simpelweg je adres, je public key.

VCs en andere investeringsmaatschappijen kijken er naar. Ze proberen de market value van bedrijven die ICOs doen te bestuderen. Springen we mee of niet? Maar ze geraken er niet altijd uit; EBITDA- en andere slimme modellen passen niet. Ze zoeken naar nieuwe modellen om de waarde van die bedrijven te meten. Maar zijn dat wel bedrijven? Of zijn het economieën, communities, netwerken?

Woorden die ik (te) veel gebruik zijn user, why en blockchain.

Door middel van mijn Unpacking Trends Canvas, krijgen we inzichten in de dynamics achter de relevante trends. Zodat we samen ideeën kunnen definiëren die relevant zijn voor jouw business.

Dit jaar mocht ik WebTomorrow openen, met een MindOpening talk, zoals ze dat noemen. Ik kreeg 15 minuten om te duiden waarom Blockchain WTF is, Waarschijnlijk Toch Fundamenteel.

Op 6 maart kocht ik op Kraken voor 500 euro aan Ether. De wisselkoers was op dat moment 666,66€ (echt waar), dus voor mijn 500 euro kreeg ik 0,75 ether. Dat betekent dus dat jouw korting 0,003 ether is. Op 12 maart zette ik die op de rekening van het boek. Dit is daar de transactie-code van:

Dit weekend stond er in De Tijd een artikel met de titel Waarom fraudeurs niet snel bitcoins gebruiken. Terwijl ik elk initiatief om bitcoin en blockchain uit de criminele sfeer te halen enorm toejuich (het is zooooveel meer), wil ik ook een beetje nuance meegeven. Want we moeten ook niet naïef zijn.

Dus om mensen te motiveren om aan de slag te gaan, geef ik Ether-korting, ter waarde van 500 euro. De eerste 250 mensen die kunnen bewijzen dat ze mijn boek gekocht hebben, krijgen 2 euro

Moet je weten wat er gebeurt in de wereld van digital en innovatie? Moet je weten welke trends er relevant zijn voor jouw business? Ik geef inspirerende talks en keynote speeches.

Ik verwijs in het boek daarom wel eens naar het kaartje. Alleen is zon bladwijzer niet echt heel praktisch. Vandaar dat jehiereen A4-versie werkblad kan downloaden.

Die voorwaarden hebben te maken met afspraken rond participatie in het creëren van de regels, conflictoplossing, monitoring ,. Er staat niet beschreven wat de ideale vorm is van de regels, maar wel dat ze aanwezig moeten zijn. Als er rond die 8 a 10 punten duidelijke afspraken zijn, dan heb je een vorm van self-governance die succes heeft op slagen.

Blockchain in 15 minuten. Mijn keynote speech op WebTomorrow (video)

Is iedereen met een TenX kaart (ik binnenkort) of iemand die Shapeshift gebruikt (ik wel eens) dan een crimineel? Uiteraard niet. Ik pleit ook niet voor fraude,

Dubbel-check en triple-check dit veld. Als je hier iets verkeerd invult, gaat het geld naar een andere account en kan dat niet gerecupereerd worden.

In een korte reeks workshops, help ik je team om een content strategie te ontwikkelen die nu eens echt vertrekt vanuit de gebruiker en de behoeften. Gebaseerd op het framework Why Care, Why Share?

whatever that is.Maar ik pleit er wel voor om de blockchain-wereld te snappen op een fundamenteel niveau, om in te zien dat dat soms tot niet-conventionele conclusies leidt (bv. het belang aan privacy). We moeten de discussie voorbij bitcoin trekken.

Instructies uit het boek Blockchain is WTF

Maar er is zoveel meer dan Bitcoin. Dash is al sinds 2014 bezig met het anonimiseren van transacties. Monero, zCash, NavCoin: het zijn allemaal munten met een sterke focus op privacy. En het zit er dik in dat zelfs het meer mainstreame Ethereum hun netwerk gaat upgraden met het privacy-protocol van zCash. Gevolg: ook daar zouden transacties wel degelijk volledig private kunnen gebeuren.

4. In het boek zit een bladwijzer met een unieke code. Tik die code over in veld 2.

Maar onmogelijk is het zeker niet. Daar zullen de nieuwe generatie crypto-credit-cards wel voor zorgen.Wirexis een pre-paid credit card die gewoon op het Visa of Mastercard netwerk draait en waar je bitcoin kan gebruiken om er euros op te zetten. Eentje die helemaal tot de verbeelding spreekt is deTenXcredit card. Daar koppel je een of meerdere crypto-munten aan en beslis je in de supermarkt welke munt je gebruikt om om te zetten in euros.

Voor je er geld begint in te beheren, leer eerst hoe je een back-up van die wallets moet maken en hoe je die bewaart.

Blockchain hier, blockchain daar, blockchain overal. Bij meer en meer mensen begint de coin te vallen. Waar 2017 het jaar ging worden van de Enterprise Blockchain, gaat de focus momenteel vooral naar munten en ICOs. Maar snappen we de echte waarde en functie van die crypto-munten?

Hoe kan je je communicatie meer digital-proof maken? Hoe kan je innoveren op het niveau van je product of je klantervaring? Welke skills hebben we dan nodig?

The network always wins? Theres a coin for that

Leave a Reply